Väddö Kanal

Väddö Kanal är för många båtfarare vad Vasaloppet är för inbitna
skidåkare; ett måste! Men även om du inte är båtfarare kan du numera återigen njuta av skönheten utefter en av Sveriges vackraste
och tidigare viktigaste vattenleder – Väddö Kanal. Här stretade förr i tiden vedskutorna från Roslagen till och från Stockholm, i lä från det vresiga Ålands Hav, men med slitsamt dragande av båtarna utefter kanalbrinkarna.
Här och där står de gamla stenpollarna kvar som ett monument över ett slitsamt liv… Idag går du här tack vare slitet från många ideellt arbetande väddöbor, som gemensamt röjer och grusar och underhåller. De underhåller också på ett annat sätt, genom uppfinnandet av den s.k. Fågelskogen. Den delen av promenaden mellan broarna i Elmsta och Bagghus är extra spännande
om man har förmågan att tolka vem som döljer sig bakom de olika
innovativa fågelarterna.
Om du vill åka med motor eller vind får du uppleva en trolsk resa förbi höga brinkar eller böljande sjöängar, ofta med sällskap av både får, boskap och en och annan promenerande väddöbo på den medslingrande kanalstigen.
Bron vid Bagghus öppnar halvtimmar, i Elmsta är det heltimmar. Resan däremellan brukar för de flesta tyvärr bara ta en knapp halvtimme. Väddö kanal bör upplevas i lugn och ro!

<<TILLBAKA TILL SEVÄRDHETER