Cykla Vandra

Slingrande grusvägar, böljande fält och råmande kossor, bräkande får och ystra hästar. Vad kan väl vara härligare än att ta sig fram i dessa nejder – inte med bil men väl med cykel!

Nära mellan rastställen, smultronställen och matställen. På flera ställen kan du boka hela cykelpaket, med både cykel, övernattning och god mat. Läs mer i cykelkartan ”Cykla i Roslagen” som har turförslag i området – du hittar den på turistbyråerna. Om du inte har cykel med dig, kan du hyra på nedanstående platser: Pensionat Solgården, Grisslehamn
Mats Persgården i Tomta, Grisslehamn Wiks B&B, Norrby – Söderbykarl Turförslag och kartor finns hos cykeluthyrarna. Om du vill ha förslag på olika trampturer kan du kika på Gröna kartan – stora delar av Roslagsleden är lämpad för cykling också. För att inte tala om Singö, södra Väddö och hela Arholma. Ett tips bara, undvik väg 283, som är för smal och för hårt trafikerad för att vara en bra cykelväg.

Att vandra har fått en riktig renässans de senaste åren. Många åker väldigt långt bort för att gå på exotiska platser. Inget ont i det, men det ”går” ju lika bra att ta bussen till Roslagsleden! Att exempelvis åka på SL-kortet upp till Singö och i stilla mak ta sig söderut utmed grusvägar, hav, över kanal, broar och genom skogar, är riktigt välgörande för både kropp och själ. Och inte behöver du koldioxid-kompensera för resan heller…
Att färdas långsamt är att få tid att lyssna och tänka.  Och att promenera utefter Roslagsleden kräver egentligen inga förberedelser alls – bara ge dig ut! Även om det är lugn och ro där du går, har du ju aldrig långt till civilisationens fördelar, i form av fika, vila, regnskydd och/eller annan förströelse. Kom hit och gå din väg!

 

Roslagsleden

Roslagsleden är en del i ett mycket större vandringssammanhang. Ända från Grekland till Finland går Europaled 6, och Roslagsleden heter den del som går mellan Danderyd och Grisslehamn. Leden är markerad med orange målning runt träd och stolpar, här och där med avståndsangivelser, och vid varje etapp finns även info-tavlor. ”Väddödelen” av leden är ca 30 km och har etappstopp i Bagghus/Gåsvik, Sandviken samt Grisslehamn. En trevlig vandringsguide med etappkartor finns att köpa hos Roslagens turistbyråer eller på www.roslagen.se.

Källa: Väddö Turistråd, Upplevelser i Väddöbygden

   VI TACKAR VÅRA SPONSORER: