MAJ 2024

Kalle är en ung entreprenör på Väddö

Många unga drömmer om att starta sin egen verksamhet i framtiden. Vissa gör det i vuxen ålder och för andra förblir det en dröm. Men Kalle som idag är 19 år startade sin verksamhet redan som 17 åring. Jag befinner mig strax utanför Grisslehamn en torsdag kväll i maj där Kalle nu håller på att iordningställa en uppställningsplats för båt åt en sommargäst. Med sig denna kväll har han sin pappa Jim som får agera grävassistent.

Allting började med att familjen investerade i en grävmaskin för några år sedan. Kalle blev genast förtjust i familjens nya medlem. Pappan berättar att skickligheten i sonens kunskaper i att manövrera grävmaskinen kommer nog från Kalles datorspels ”skills”. Det ser så enkelt ut när maskinen svänger runt samtidigt som Kalle strör ut singel med den roterande skopan. Men jag förstår att det är mycket träning som ligger bakom, för att få det Kalle gör genomfört.

Parallellt med KM Entreprenad & Skog som Kalles firma heter, tar han dessutom om två veckor studenten i Teknik. Så det är mycket som sker i hans liv just nu. Jag frågar hur han får sina uppdrag och får svaret att det sker oftast via facebook, affischer, hemsida eller via rekommendation från tidigare utförda arbeten. Till vintern blir det en utökning av verksamheten, då ska en miniskotare & kombimaskin investeras. Med detta tillskott kan Kalle ge sig ut och gallra skog, först på familjens ägor men på sikt även där, erbjuda sina tjänster för dem som behöver hjälp.

Föregående bild
Nästa bild
Föregående bild
Nästa bild

Äntligen en lekpark i Älmsta

I många år har barnfamiljer drömt om att det borde byggas en lekpark i Älmsta. Nu är den äntligen här, den ligger vackert belägen intill Älmsta Kanalpark på fastlandssidan.

Den är välbesökt av ortens barn och unga som gärna stannar till för lite lek efter skoldagens slut. Men nu när sommarlovet står för dörren hoppas vi att alla sommargäster också ska finna samma glädje för denna plats. Ett perfekt utflyktsmål för både stora som små.

Ett tips, ladda fikakorgen med godsaker. Åk sedan till den nya lekparken och låt barnen leka av sig, bred ut picknicfilten i den vackra intill liggande kanalparken och hugg in på godsakerna.

Föregående bild
Nästa bild
Föregående bild
Nästa bild

Uppdragsbanken för Väddöbygden - lokal förmedling av jobb och tjänster

Den 1 maj i år lanserades Uppdragsbanken för Väddöbygden, en digital förmedlingstjänst som täcker området från Singö i norr till Arholma i söder samt Söderby-Karl och fastlandsdelen runt Älmsta. Lokala administratörer är Väddönavet.

Syftet med Uppdragsbanken är att skapa fler jobb och att öka servicegraden lokalt genom att göra det enklare för dem som vill ta uppdrag eller ha uppdrag utförda i sitt närområde att hitta varandra. Genom att stödja lokala företag och näringsidkare, stora som små, bidrar man också till att göra Väddöbygden levande och attraktiv.

Det är kostnadsfritt att använda Uppdragsbanken. Alla kan vara aktiva på den lokala arbetsmarknaden: företagare, egenanställda, föreningar och privatpersoner. Behoven matchas digitalt mot lokala utförare. Behöver Du något utfört eller vill Du utföra något? Skapa en annons och gör det känt!

Uppdragsbanken ersätter inte Arbetsförmedlingens platsbank, utan är ett digitalt alternativ till de lokala anslagstavlorna i närområdet, lokala Facebook-grupper etc.
Den är framtagen inom ett projekt finansierat av Europeiska socialfonden och bygger på en idé av Väddönavet. I utvecklingsarbetet ingick föreningen Hela Sverige ska leva i Stockholms och Västerbottens län samt egenanställningsföretaget Convoy i Umeå och utvecklingsföretaget Coompanion Roslagen Norrort.

En prototyp av Uppdragsbanken testades hösten 2022 i Norrtälje (Väddöbygden), Norsjö och Lycksele kommuner.

Klicka på knappen nedan för att komma till Uppdragsbanken för Väddöbygden

Klicka på knappen nedan för om du har tjänster att erbjuda

För information: skicka e-post till kontakt@uppdragsbanken.se 

DiscGolfParken i Grisslehamn

Nu kan ni snart spela discgolf i Grisslehamn, invigningen äger rum den 14 juni 2024 kl 15.00. Det är bland annat Marianne Bjarneskans som är ordförande i Grisslehamns Sportklubb som arbetat för denna nyhet tillsammans med övriga i styrelsen. Syftet med klubbens utveckling är att satsa mycket på spontan sport. Vi måste försöka möta upp hur samhället ser ut idag och utveckla aktiviteter som förenklar till att aktivera oss. Kan vi uppmuntra till en spontan aktivitet tillsammans med vänner har vi nått vårt mål.

Discgolf eller frisbeegolf som det också kallas är en stor sport, framförallt i Europa. Discgolf är en enkel sport att lära sig men svår att bemästra. Discgolf är en sport som passar alla och är en mycket social sport. Upplägget påminner lite om traditionell golf. Istället för klubbor och boll används discgolfsdiscar i olika storlekar och vikter och en discgolfkorg, motsvarigheten till golfhålet. Den som bäst klarar sig igenom discgolfbanan med lägst antal kast vinner.

Klubben är nu medlemmar i Svenska Frisbeeförbundet och planerar att starta en discgolf sektion. Är du intresserad av att vara med? Hör av dig till Marianne 0703 323 474 eller via info@grisslehamnssportklubb.se

Läs mer om vad som händer: grisslehamnssportklubb.se

Föregående bild
Nästa bild
Föregående bild
Nästa bild

Hyr ut ditt boende

Vill du tjäna extra pengar genom att hyra ut din sommarstuga de veckor du inte nyttjar den? Airbnb är en av världens största plattformar för uthyrning av privata bostäder och en enkel lösning för dig att tjäna pengar på din sommarstuga.

När du väljer att lista din sommarstuga på Airbnb har du full kontroll över veckor och priser. Du bestämmer när du vill hyra ut och till vilket pris. Du väljer också vem som får hyra din stuga, eftersom du har möjlighet att acceptera eller avböja bokningar. Vid uthyrning med Airbnb får du också stöd från deras kundtjänst 24-7, så du kan känna dig trygg och säker. Deras plattform är säker och användarvänlig, så du kan enkelt hantera bokningar och kommunikation med dina gäster. Airbnb erbjuder också en försäkring som skyddar din egendom vid eventuella skador eller förluster som uppstår under en bokning. Du behöver inte oroa dig för eventuella kostnader eller besvär. Så om du har en sommarstuga som du inte använder under vissa veckor, tveka inte att hyra ut den på Airbnb. Du tjänar pengar på din egendom samtidigt som du ger någon annan möjligheten att njuta av den under sin semester.

Här kan ni fira midsommar den 21 juni

Det finns flera allmänna ställen att fira midsommar på i vaddöbygden.

ARHOLMA Midsommarfirandet
börjar klockan 15.00

BJÖRKÖ Hembygdsgården
Midsommarfirandet börjar klockan
13.00. Vill ni vara med och klä
stången samlas vi klockan 09.00

KISTA Hembygdsgården
Midsommarfirandet börjar
klockan 13.00

Grisslehamn Dansbanan
Midsommarfirandet börjar
klockan 12.30

Singö Kyrkbacken
Midsommarfirandet börjar
klockan 12.30

SÖDERBYKARL Erikskulle
Midsommarfirandet börjar
klockan 11.00

Föregående bild
Nästa bild
Föregående bild
Nästa bild

   VI TACKAR VÅRA SPONSORER: