AUGUSTI 2024
Gång- och cykelvägen snart färdigställd
Idén om Gång- och Cykelvägen har funnits länge, men de konkreta planerna tog form efter ElmstaNatta 2017. Under evenemanget diskuterade en liten grupp hur långt man skulle kunna ta sig längs kanalstigen och gångbryggan, samt om det fanns ett alternativ norr om Älmsta. I oktober 2017 skapade jag ett prospekt – en vision för hur gång- och cykelvägen skulle kunna utformas.
Sedan dess har visionen kontinuerligt uppdaterats, från vänster till höger sida av vägen och från att ligga nära vägen till att placeras längre bort. Många möten har hållits med kommunen, Trafikverket, markägare och andra intressenter.
2018 skickade vi in en ansökan till både kommunen och Roslagens Sparbank, och i båda fallen fick vi positivt gensvar. Även Väddöbygdens Ideella Förening har bidragit med ekonomiskt stöd.
Trots framstegen har projektet inte varit utan hinder. Regelverk och byråkratiska frågor har orsakat förseningar, men generellt har diskussionerna med markägarna gått mycket bra. Vi är tacksamma över att nästan alla markägare bidragit, vilket innebär att vi snart kan erbjuda en sammanhängande gång- och cykelväg från Älmsta till Edeby Torg. Från Edeby Torg kommer man som gående eller cyklist kunna fortsätta mot exempelvis Grisslehamn via Nothamnsvägen.
Om allt går enligt plan, kommer vägen dessutom att vara asfalterad och markerad innan vintern.
Thomas Viktorsson
Gunilla Lundin
Bo Lundell
Fredrik Eng
Mats Ryderborn
M.fl.
Elin Edlund på Väddö Gårdsmejeri summerar sommaren 2024
Hon berättar att det har varit en fantastisk sommar med många trevliga möten med både lokala och långväga gäster till deras verksamheter på Väddö. Elin berättar att något som är väldigt roligt att få höra, är när familjer ända från Malmö, Göteborg och fler långväga gäster har haft Väddö och Väddö Gårdsmejeri som målet för semestern. Denna trend började vi märka redan för cirka två år sedan men i år har den verkligen exploderat.
Bonden & Burgaren har slagit försäljningsrekord hela tre gånger denna sommar. Det känns jättekul att vår satsning på närproducerat som är vår grund i affärsidén visar sig i siffror och nöjda kunder från hela Sverige.
Glasskalaset som ligger bredvid Bonden & Burgaren invid Väddö kanal har också haft en magisk sommar med massor av besökare som fått svalka sig i gårdens alla glassar. Jag kunde under samtalet bekräfta detta med Elin eftersom jag reser förbi deras välfyllda parkering varje dag mellan arbete och hem.
Under sommaren har vi också haft vår omtyckta kosafari, här får vissa besökare som lever i en stadsmiljö till vardags få möjlighet att möta naturen och bekanta sig med våra kor på sommarbete. Detta är andra sommaren efter pandemin som vi kunnat genomföra denna uppskattade aktivitet.
Nu laddar vi inför hösten och det stora Spökkalaset helgen vecka 44. Då blir det rysligt trevligt vid Glasskalaset och Bonden & Burgaren. För er som vågar kommer en spökvandring ner mot kanalen erbjudas. En guide från oss berättar om en mörk historia från denna plats samtidigt som vi längs ett rep beger oss i sällskap och möter dessa sorgsna själar. Under fredagen och lördagen denna spökhelg erbjuds även spökmenyer till alla besökare.
Uppdragsbanken för Väddöbygden - lokal förmedling av jobb och tjänster
Den 1 maj i år lanserades Uppdragsbanken för Väddöbygden, en digital förmedlingstjänst som täcker området från Singö i norr till Arholma i söder samt Söderby-Karl och fastlandsdelen runt Älmsta. Lokala administratörer är Väddönavet.
Syftet med Uppdragsbanken är att skapa fler jobb och att öka servicegraden lokalt genom att göra det enklare för dem som vill ta uppdrag eller ha uppdrag utförda i sitt närområde att hitta varandra. Genom att stödja lokala företag och näringsidkare, stora som små, bidrar man också till att göra Väddöbygden levande och attraktiv.
Det är kostnadsfritt att använda Uppdragsbanken. Alla kan vara aktiva på den lokala arbetsmarknaden: företagare, egenanställda, föreningar och privatpersoner. Behoven matchas digitalt mot lokala utförare. Behöver Du något utfört eller vill Du utföra något? Skapa en annons och gör det känt!
Uppdragsbanken ersätter inte Arbetsförmedlingens platsbank, utan är ett digitalt alternativ till de lokala anslagstavlorna i närområdet, lokala Facebook-grupper etc.
Den är framtagen inom ett projekt finansierat av Europeiska socialfonden och bygger på en idé av Väddönavet. I utvecklingsarbetet ingick föreningen Hela Sverige ska leva i Stockholms och Västerbottens län samt egenanställningsföretaget Convoy i Umeå och utvecklingsföretaget Coompanion Roslagen Norrort.
En prototyp av Uppdragsbanken testades hösten 2022 i Norrtälje (Väddöbygden), Norsjö och Lycksele kommuner.
Klicka på knappen nedan för att komma till Uppdragsbanken för Väddöbygden
Klicka på knappen nedan för om du har tjänster att erbjuda
För information: skicka e-post till kontakt@uppdragsbanken.se
Bridgeintro och kurs på Kröns i höst?
För dig som kan men inte tävlar
Kan du redan spela och gör det med vänner och svär över att de andra alltid har bättre kort? Kom och kolla vad tävlingsmomentet gör. Utan att ha ambition att vinna får du i alla fall ett rättvist resultat. I tävlingsspel spar man alltid givarna och de spelas minst två men i stora tävlingar kanske hundratals gånger. Sedan jämför man resultaten där alla tävlanden haft samma förutsättningar. Termen dåliga kort elimineras nästan helt. Och får du ändå eländiga kort jämförs du med andra med samma dåliga hand. Nu för tiden görs detta dessutom med datorer, blixtsnabbt och när du kommer hem efter en kvälls spel kan du titta på alla kort och se vad andra gjort med dina händer, alltså med de kort du haft under kvällen eller dagen. Tävlingarna och alla givarna publiceras på bridgeförbundets hemsida så diskussionen med partnern om vilka kort man hade är också borta. Jag tog själv steget från hemmabridge till tävlingsborden när jag var runt 25. Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det tidigare. Det finns tävlingar för alla nivåer och handikappsystem för den som vill ha chans att vinna mot bättre spelare. Jag tycker det är kul att möta bra motstånd. Jag har både kommit sist i stora tävlingar och vunnit. Det är klart att det inte är kul att förlora men faktiskt roligare än att krossa lättare motstånd och man lär sig alltid något nytt, fullärd blir man ju aldrig i bridge.
Känner du igen dig hör du till kategori 1 om du vill gå vidare.
För dig som är en mästare i whist men tycker din motståndare är klåpare
Bridge är kungen av whistspel. Reglerna är faktiskt enkla och solklara. Ändå tar det lång tid innan man fattar alla finesser som gör spelet så kul. Budgivningen som inleder spelet är en skola för sig, något man bör vänta med att lära sig till man förstått poängen med själva spelet. Precis som i fyrmanswhist är det att följa utspelarens färg som gäller. Högst vinner och ibland spelar man med trumf. Man spelar kortlekens alla 52 kort, två och två mot varandra. 13 stick och det gäller alltid att ta så många som möjligt. Träkarlen, spelförarens partner, lägger upp sina kort öppet på bordet så att spelföraren kan lägga upp spelet på ett annat sätt än när alla har sina kort i handen. Denna finess är en av de stora sakerna med bridgen som gör det så roligt. Även försvarsspelarna ser ju dessa kort och kan därmed planera motspelet smartare.
Är du en hejare på whist, eller för den delen hjärterspelen eller kanske bismarck, då hör du till min kategori 2. Är du kanske bäst på avslutningsspelet i chicago kan även detta tyda på talang för spelet.
Du som har spelat mycket kort och vill prova det roligaste spelet av alla
Poker är ett trevligt kortspel och måhända på olika sätt svårare än bridge. Felet med det spelet är att det i princip krävs ekonomiska insatser för att göra det meningsfullt. Saknas detta synas det hela tiden och bäst kort vinner när bluffmomentet är en grundläggande del av spelet och i princip försvinner utan deg. Självklart går det att arrangera tävlingar på olika sätt men pengarna krävs på ett helt annat sätt än i bridge. Faktum är att många världsspelare i de båda spelen är samma personer fast dessa spel är helt olika till sin karaktär. Känner du att du vill spela utan att riskera att ruinera dig är mitt tips: Lär dig bridge! Visst finns det penningstinna tävlingar även inom bridgen men en normal tävling är ofta helt utan priser. Spelavgiften går till lokalhyra, slitage av kort och utrustning samt avgifter till förbundet som då som sagt tillhandahåller resultatet och all information på sin hemsida. Avgiften per normal klubbtävling brukar ligga på en 50-lapp. Ibland ligger det vin eller chokladkakor i potten.
Du som känner att du är duktig på kort i allmänhet men inte spelat så mycket sticktagande spel utan mest femhundra, canasta, kasino mm kategoriserar jag till grupp 3.
Känner du att du inte ens når till denna grupp föreslår jag att du samlar vänner och börjar spela vilket kortspel som helst. Gärna något whist- eller hjärterspel. Går du eller ni snabbt framåt och gillar saken så kontakta oss vid senare tillfälle, det kan ju vara redan om några månader. Att jag är så hård med de oerfarna beror på tidigare erfarenheter av kurser och försök att värva nya spelare. Även om, som jag skrev inledningsvis, reglerna är enkla, så är det ett långt steg från att knappt spela kort till att ta sig an bridge. Samtidigt kan jag lova den mest kaksige, fullärd blir du aldrig, spelet är så komplext och har en massa finesser som tar tid att få in i skallen. Du lär sig alltid något nytt varje gång du spelar. Jag har spelat sedan jag var barn, jag är ganska duktig, men behärskar långt från alla möjliga finesser. Att komma ihåg vilka kort som spelats och att försöka räkna ut vilka kort de andra har kvar är en otroligt stor och krävande utmaning. Ju bättre man gör detta desto bättre går det. När man greppat grunderna och förstått vissa principer börjar det gå mer eller mindre snabbt framåt och då börjar spelet bli riktigt kul. Många som inte tar sig tid att nå detta stadium slutar utan att tyvärr riktigt förstått poängen med spelet.
Är du sugen och vågar kategorisera dig i någon av grupperna och vill komma för att veta mer så hör av dig till mig, Gösta på Kröns. Blir det någon kurs eller liknande kommer den förmodligen hållas hos på Kröns Trädgård. Under hösten planerar vi lite spelkvällar där man också kanske kan titta in och få lite info och provspela lite.
Mer om spelet och också info till dig i kategori 0!
Hör du till kategori 0, du spelar redan tävlingsbridge men har inte hittat Väddö Bridgeklubb så vill jag meddela att vi spelar under höst och vår varje måndag och onsdag bridge på Bergby bygdegård. Måndagar är det lite snällare med spelstart 13.00 och onsdagar är det lite mer avancerat med start 18.00. Man måste komma med partner till tävlingarna men det finns alltid någon utan partner så det är bara att höra av sig om man vill bli sammanförd med någon. Sommartid har vi de senaste åren även haft tävlingar hos oss på Kröns på torsdagskvällar. Medlemskap i svenska bridgeförbundet är förstås ett måste.
Undrar du kanske hur korten man spelar kan hamna på en hemsida? Det finns en apparatur som automatiskt lägger korten i rätt ordning i speciella brickor. Tillsammans med ett dataprogram görs detta och sparas. Programmet sparar inte bara på givarna utan gör även analyser och räknar ut optimala kontrakt. Detta är förstås en hyggligt ny finess, nå typ 20 år gammal, och det gör spelet ännu roligare. Man tror man gjort det bästa av korten men får se att det minsann gick att göra bättre, antingen för att datorn säger det eller för att man ser andra resultat där andra lyckats bättre.
Under själva spelet läggs brickorna, alltså lådorna med givarna fram på bord. Man har ett spelschema där man möter olika motståndare och uppmanas välja vanligtvis två till fyra brickor som man spelar mot dessa motståndare i tur och ordning. När man spelar samlar man inte korten i stick utan lägger korten framför sig och markerar vunna stick stående och förlorade liggande, alla med bildsidan ned. Då kan man se hur många stick respektive sida vunnit utan att blanda ihop korten och de kan användas igen då man stoppar tillbaka korten i lådan. En ohyggligt viktig finess med tävlingsspelet.
Det finns några regler till vid sidan om att högst kort vinner, att man måste följa färg och att den hand som vunnit senaste stick är det som spelar nästa kort. Färgerna, spader, hjärter, ruter och klöver är rankade i den ordningen men spel utan trumf, sang, är högst. Det finns dubblingar och ett komplicerat poängsystem som man måste tillgodogöra sig för att kunna bjuda optimalt kontrakt i den inledande budgivningen. Man bjuder förresten inte högt via sitt tal utan använder kort som visar ens bud. Högst är sju sang där man kontrakterar sig att ta alla stick utan trumf. Ger massor med poäng men tappar man ett stick, ”får en straff”, och ett annat par nöjt sig med att bjuda bara sex sang och går hem förlorar man stort mot dem. Att bjuda och gå hem i 6 respektive 7, alltså 12 eller 13 stick är att göra de kända begreppen lillslam respektive storslam. Att göra detta är ganska sällsynt, typ en gång per kväll och när man lyckas med det är man nöjd.
13 stick, sex är ”boken”. De man kontrakterar sig och tar utöver dessa kallas trick. Ett trick är sju stick upp till sju, storslam alltså. Det vanliga är förstås mellan två och fem trick. Man bjuder i tur och ordning tills tre personer i rad passar. Sista budet är gällande kontrakt. Vägen dit kan vara krokig och ohyggligt komplicerad och är alltså trots att det inleder spelet inte det första man ska lära sig. Däremot är resultatet av budgivningen viktig från början, något man kan lösa genom att spela ”Minibridge”, där kortens fördelning och styrka direkt avgör saken utan budgivning. Det är det vi kommer att börja med för er som hör hemma i kategori två och tre.
Det finns förutom de tekniska reglerna en uppsjö av etiska regler och vid större tävlingar är det domare som avgör tveksamma beteenden och avgör tvister på bästa sätt. Att tänka onödigt länge, spela ett kort ”utom tur” eller inte följa färg, göra revoke, är vanliga fel som händer då och då. Då ropar man på tävlingsledaren som försöker avgöra saken vid bordet. Rent fusk förekommer sällan men det finns massor av exempel på toppspelare som avslöjats med de mest märkliga metoder. Domarens vanliga roll är dock att se till att rena misstag korrigeras på rätt sätt.
Nu får det räcka och jag hoppas att ni är en bunt som vågar kategorisera er och höra av er så att vi kan få till lämpliga kurser eller seminarier så att ni tar den rätta vägen: jympa hjärnan med bridge!
/Gösta Krön
Albert Engströms Ateljé
Albert Laurentius Johannes Engström, född 12 maj 1869 i Bäckefall i Lönneberga församling, död 16 november 1940. Albert var en konstnär, författare, professor och akademiledamot i Svenska Akademien och Konstakademin med mera.
År 1900 kom Albert Engström till Grisslehamn, inspirerad av August Strindberg. Närheten till havet betydde mycket för Engström. Under fjorton år kom han att bo här permanent med sin familj och efter det blev Grisslehamn familjens sommarparadis.
Albert Engströms ateljé ligger vackert belägen längst ut på klipporna vid Ålands hav. Den målades vit ut mot havet för att fungera som ett sjömärke för sjöfarare och på landsidan är den röd. Alberts egna ord när ateljén stod klar: “Nu är min atelier färdig. Den är precis som jag vill ha den och ligger just där jag vill ha den. Där skola mina vänner få bo, när de komma på besök, och somna vid den vackraste musik som finns.”
Du kan besöka huset där familjen bodde, numera museum med visning av kunniga guider. Du kan också komma in i ateljén och höra om konstnärens och författarens liv. Där får man se minnessaker från resor och gåvor från besökare, liksom naturligtvis de egna konstverken. Du får ett oförglömligt besök i det som Engström själv kallade ”Världens förnämsta belägna ateljé”.
Du kan kombinera ditt besök med fika eller mat i ”Brygghuset”, för mitt emot museet finns Kafé Kalaset, som serverar godsaker som stekt strömming, fisksoppa mm.
Alldeles i närheten kan du också se den optiska telegrafen. Denna gamla tiders signalanordning, uppfunnen av en svensk tekniker på 1700-talet, använde sig av det binära talsystemet, grunden för våra datorer! Vid Ateljén finns också fina badmöjligheter med en härlig sandstrand och klippor.
Malaise Udde
På utsidan av Björkö hittar du Malaise Udde. Platsen är enormt vacker med mycket speciella bergformationer. Udden har fått sitt namn efter makarna Malaise. René Edmond Malaise, född 29 september 1892 och död 1 juli 1978, var en svensk entomolog som konstruerade en fälla för insekter, vilken oftast kallas för Malaisefälla. En malaisefälla är en stor tältliknande struktur som används till att fånga flygande insekter. Insekterna flyger in mot tältväggen och leds sedan till ett uppsamlingskärl som exempelvis är fyllt med etanol. Denna användes även här på platsen på Björkö. För att komma till Malaise udde så åker du mot Simpnäs via Simpnäs-hamnväg, sväng av mot Bofjärdsängsvägen och följ den till vägens slut.
Trådrullens historia
Greta Lundqvist som driver trådrullen är minsann en riktig arbetsmyra och företagare. Det är hela 44 år sedan hon startade sin verksamhet i Väddö hus 1 i Älmsta. På den tiden var det mycket sytillbehör och sömnads reparationer som präglade verksamheten. Greta berättar att sysslorna och uppdragen förändras genom åren samt mellan årstiderna. Idag syr jag många väggar och tak till hemmabyggda pergolor, något som absolut ej fanns bland uppdragen på 80-talet.
Men det har hänt mycket roligt och tråkigt under Gretas företagande. 1986 startade hon en fabrik i Baltikum, som allra mest hade hon där 50 anställda och 32 maskiner i gång. Det gick riktigt bra och jag såg ljust på utvecklingen av företaget. Vi sydde kläder åt 21 stycken svenska “upcomings” modedesigners. Men de glädjande framtidsutsikterna skulle snart grusa sig rejält. Oroligheterna i Baltikum på den tiden före frigörelsen slutade med att fabriken bestals på 20 maskiner och Greta fick en skuld på 1,2 miljoner som hon först efter 10 års hårt arbete lyckades att betala tillbaka. Ja, man är en hård och envis jävel skrattar Greta. Som nu även berättar om hennes senaste tids nära döden upplevelse då hon var nära att stryka med i en blodförgiftning som hon först i midsomras i år blev helt symptomfri i från.
Men nu känner jag mig riktigt tillfreds i livet, jag kommer snart flytta min verksamhet 100 meter till min gamla sömnadslokal och i samband med det hoppas jag kunna flytta in i mitt nya hus på gården. Intervjun avslutas med att Greta säger att hon nu måste påbörja sömnaden av en order på 30 flytvästar.
Så är man i behov av något som ska utföras av en sömmerska, är det Greta på Trådrullen man ska kontakta.
VI TACKAR VÅRA SPONSORER: