
FEBRUARI 2025
Nu är det bara att snöra på sig grillorna
Under veckan har “spolcheferna” på Väddö IF meddelat att isrinken vid Vikingalunden är redo för alla skridsko sugna väddö bor. Väldigt passande inför stundande sportlovsvecka. Nu håller vi tummar och tår att kvicksilvret håller sig på rätt sida strecket, så alla kan njuta av lite vinteraktivitet så här i slutet av vintern.
Men det är mycket som händer under Väddö IF´s lokaler som ständigt utvecklas för aktiviteter för både unga och äldre. Under vintertid spåras skidspår vid Väddö Golfbana om snömängden tillåter. Så håll er uppdaterade på sociala medier då det där skrivs när spårsläden har avslutat sitt pass.
Under året kan man också delta i Knattekul som är en aktivitet för barn från två till sex år. Detta sker i Vikingahallen varannan söndag ojämna veckor klockan 09:30 till 10:15. Det viktiga med denna aktivitet är att få röra på sig och ha roligt tillsammans.
På vaddoif.se kan man enkelt se när Vikingahallen har aktiviteter och när cafeterian är öppen, något som också är väldigt bra som medlem i Väddö IF är att man då kan hyra hallen till ett väldigt förmånligt pris 150 kronor i timmen. Ett medlemskap i Väddö IF kostar 300 kronor per kalenderår och 150 kronor för seniorer 65 år eller äldre.
Väddö IF söker alltid frivilliga för att kunna dela det ideella arbetet som krävs för att hålla Väddö i rörelse. Stort tack till alla ideella krafter.
/Tony Snåre
Historien bakom modebutiken Belle Amie
Denna artikel var planerad att publiceras under hösten av 2024 då jag intervjuade ägaren av Belle Amie i Älmsta, men som nu under 2025 valt att gå i pension och prioritera mer tid till nära och kära istället. Men jag tycker att Susannes historia om hennes företagande och positiva energi ändå måste publiceras, för att kanske kunna väcka andra att våga ta steget och förverkliga sina dröm.
Hösten 2024
Susanne Matsson berättar att kläder och inredning är något som är och har varit hennes intresse genom livet. Men själva företagandet tog sin början på kvällstid efter jobbet, då en väninna tipsade henne om att man kan sälja kläder genom hembesök. Det var först i liten skala eftersom barnen var små, så intresset fick växa i takt med att barnen blev större.
Första butikslokalen kom till år 2007 och låg belägen på baksidan under Pappersstugan i Älmsta, Susanne arbetade då fortfarande halvtid på sin tidigare anställning och hade då öppet endast torsdag till lördag. Men när barnen blev så stora att de “flög ur boet” ville hon försöka satsa i företaget på heltid. Det blev både höstmingel och modevisningar på agendan, som snabbt blev uppskattade återkommande event.
Efter några år blev lokalerna för små under Pappersstugan och Belle Amie flyttade till det gula huset till höger om Ankaret ner mot backen till kanalen. Här utvecklades verksamheten med en webshop som tog en stor del av tiden att underhålla. Nu ska tiden disponeras annorlunda med sin man, Bengt-Åke som har en stor del i Belle Amie, och sina barn och barnbarn.
Susanne passar på att tacka alla fina kunder som besökt Belle Amie genom åren.
/Tony Snåre
Uppdragsbanken för Väddöbygden - lokal förmedling av jobb och tjänster
Den 1 maj i år lanserades Uppdragsbanken för Väddöbygden, en digital förmedlingstjänst som täcker området från Singö i norr till Arholma i söder samt Söderby-Karl och fastlandsdelen runt Älmsta. Lokala administratörer är Väddönavet.
Syftet med Uppdragsbanken är att skapa fler jobb och att öka servicegraden lokalt genom att göra det enklare för dem som vill ta uppdrag eller ha uppdrag utförda i sitt närområde att hitta varandra. Genom att stödja lokala företag och näringsidkare, stora som små, bidrar man också till att göra Väddöbygden levande och attraktiv.
Det är kostnadsfritt att använda Uppdragsbanken. Alla kan vara aktiva på den lokala arbetsmarknaden: företagare, egenanställda, föreningar och privatpersoner. Behoven matchas digitalt mot lokala utförare. Behöver Du något utfört eller vill Du utföra något? Skapa en annons och gör det känt!
Uppdragsbanken ersätter inte Arbetsförmedlingens platsbank, utan är ett digitalt alternativ till de lokala anslagstavlorna i närområdet, lokala Facebook-grupper etc.
Den är framtagen inom ett projekt finansierat av Europeiska socialfonden och bygger på en idé av Väddönavet. I utvecklingsarbetet ingick föreningen Hela Sverige ska leva i Stockholms och Västerbottens län samt egenanställningsföretaget Convoy i Umeå och utvecklingsföretaget Coompanion Roslagen Norrort.
En prototyp av Uppdragsbanken testades hösten 2022 i Norrtälje (Väddöbygden), Norsjö och Lycksele kommuner.
Klicka på knappen nedan för att komma till Uppdragsbanken för Väddöbygden
Klicka på knappen nedan för om du har tjänster att erbjuda
För information: skicka e-post till kontakt@uppdragsbanken.se

Webbinar om vatten och avloppsfrågor
Tid: 10 mars 2025 kl 18.00 – 20.00 Zoomlänk: https://us06web.zoom.us/j/81291726759
OBSERVERA: Webbinariet kommer att spelas in.
Under webbinaret presenterar Hela Sverige ska leva Stockholms län utvecklingsprojektet GEMOVA (Generella modeller för småskaliga gemensamma VA-lösningar). Projektet är EU-finansierat via Leader Stockholmsbygd.
Vatten och avlopp är en viktig del av samhällets grundläggande infrastruktur och en nyckelfråga för utvecklingen av Stockholms skärgård och för landsbygd utan kommunala VA-anläggningar. Småskaliga gemensamma anläggningar kan då vara en lämplig lösning i områden med begränsad tillgång på grundvatten som dricksvattenkälla.
Projektet GEMOVA har tagit fram en handbok med generella modeller för sådana lösningar. Den ger underlag för att kunna genomföra effektiva upphandlingar och säkerställa framtida drift av gemensamma, småskaliga, hållbara och robusta VA-lösningar.
PROGRAM
18.00 Introduktion Jan Runfors och Asha Ismail ordförande, Hela Sverige ska leva Stockholms län
18.15 Kort presentation av projektet GEMOVA Bo Gidlöf, Björkö Landsbygdsutveckling ekon för.
18.30 Genomgång av projektets resultat Amelia Morey Strömberg, VD och Senior konsult Vatteninfo
19.40 Information om Leader Stockholmsbygd Susanne Ortmanns, verksamhetsledare
/Stockholms län
Dansa på Elmsta Natta 2025
Folkparksdanser är en tradition i Sverige sedan början av 1900-talet och har sedan dess varit en viktig del av den svenska kulturen. Det är en plats där människor från alla åldrar och bakgrunder kan samlas och ha kul tillsammans. Även om ni inte är den mest skickliga dansaren, blir kvällen en mysig händelse efter att ha besökt Väddös “nationaldag”.
Väddös dansbandsgeneral Hans-Åke Bjerkendahl kan nu glatt presentera att Vikingalunden kommer få besök av de två dansbanden Streaplers och Per Håkans. Dansen äger rum på Elmsta natta fredag den 25 juli. Vikingalunden öppnar 19.30 och stänger 01.00 det kommer att finnas servering med öl, vin och lättare förtäring. Entré 250 kronor och för unga under 18 år 100 kronor.
Boka in Elmsta natta 2025 och packa med era dansskor så att ni kan dansa av er efter att ni besökt Väddös folkfest bestående av knallar, tivoli, god mat, dragkamp och mycket mer i vacker skärgårdsmiljö.
/Tony Snåre
Kaplansbacken
Vacker backe mot Väddö Kanal. En plats för picknick och vila, men framförallt ligger den nära Sjöfartsmuséet i Elmsta. Här arrangeras Beckbyxans dag varje år- dagen som hyllar sjöfarten. Från Älmsta åker du några hundra meter mot Norrtälje och svänger av mot Gåsvik. Efter ca 1 km ser du infarten till Sjöfartsmuseet och Kaplansbacken. Du kommer också dit via kanalbanken.
Svartklubbens Utkik
Vacker utsikt över Svartklubbens fyr och vid god sikt ser du ända till Åland. Svartklubbens fyrstation på Singö är en vacker plats och det är främst för utsikten du åker hit. På klipporna nedanför fyrstationen finns gott om plats för en picknick. Njut av en bit mat och se den fantastiska utsikten mot Svartklubbens fyr och Ålands hav. Du tar dig enklast hit med bil, men med buss 637 mot Singö, hållplats Ellan blir det en promenad på ca tre kilometer.
VI TACKAR VÅRA SPONSORER: