SEPTEMBER 2024

Ny plintform framtagen av Fogdö Mur och Puts

Hösten 2019, innan pandemin och invasionen av Ukraina, får jag, Tony Snåre, besök av Jörgen Andersson som driver företaget Fogdö Mur och Puts. Han frågar mig ifall jag har tid att göra en illustration av en prototyp som han har tagit fram och behöver den till Patent- och registreringsverket. Jag blev självklart jätte nyfiken över vad Jörgen hade uppfunnit.

Jörgen började berätta att som murare finns det idag ett problem att lösa gällande gjutning av plintar, han menade att i bygghandeln finns ingen vettig produkt för att kunna gjuta med den precision som man önskar. Mycket av detta kommer sig av det svenska vädret såsom våta regniga höstar, slaskiga och ibland blåsiga vintrar. Det ställer till det på byggarbetsplatsen, när det är dags för plintgjutning. Papprören som idag finns på marknaden tycker inte om väta och vind samt går inte att staga. Så han tänkte att man borde kunna formgjuta lister i plast, som man sedan kan sammanfoga med OSB skivor, det är nämligen så murare gör idag, att man bygger en form av OSB skivor, vilket är ett tidskrävande moment inom yrket. Jörgen presenterade sin idé till sin gode vän Peter Tamp i Grisslehamn som driver företaget GH Plast. Han nappade direkt och tyckte att det här skulle Jörgen realisera. Parallellt med murningsarbeten fick nu Jörgen mycket att göra, såsom att söka patent, presentera idén för bygghandeln, där lyckades han bra, då självaste Karl Hedin kedjan blev intresserad av den kommande produkten.

Sen kom pandemin och kriget därefter, som gjorde att Jörgen fick lite “kalla fötter”, för att göra en sådan här stor satsning, men med Peters hjälp och stöttning är nu produktionen snart i full gång. Jörgen siktar på att produkten finns i bygghandeln redan till november i år. En provgjutning med de första plastlisterna tillsammans med OSB sidorna finns nu att beskåda utanför Jörgens lokaler i Grisslehamn. Ett strålande resultat om ni frågar mig, ett stort grattis, nu håller vi tummarna att Jörgens innovation når hela världen och förenklar livet på byggarbetsplatserna.

Väddö Möbler en välsorterad möbelaffär

Ingen som bor på eller som besökt Väddö, kan väl ha missat vår fantastiskt välsorterade möbelaffär vid brofästet vid Väddö kanal. En butik med stor sängavdelning, soffor, matgrupper, bokhyllor, presenter, fynd avdelningar, lampor, belysningar, mattor, gardiner och prydnadssaker.

Varje år vid tidig vår fylls gården med utemöbler, massor av möbler till trädgården samt balkongen. Behöver man sol- och regnskydd finns det här samt paviljonger och parasoller för allas tycke och smak. Väddö Möbler har Roslagens största utställning av utemöbler.

Det är nu höst då jag, Tony Snåre, kontaktar en av delägarna, Rosalie Nilsson, hon köpte verksamheten tillsammans med Camilla Söderman 2012 från dåvarande ägare Putte Persson och Ulla Högdahl. Butiken öppnade 1940, säger Rosalie, men historien sträcker sig ännu längre bak ända till 1935. Då startade Algot Persson Väddö Möbelfabrik och under de fem första åren i fabriken nådde det goda ryktet fram till Stockholms Möbelhandlare, om möblernas goda kvalitet och Väddö Möbelaffär öppnades. 

Under 2023 utsågs möbelaffären till länets företagare som de blev väldigt glada och stolta över så klart.

– Jag frågar vilka möbel varumärken kan man hitta hos er?
Det är bland annat Ekens, Torkelson, Bröderna Andersson, Miljögården, Englesson, Scapa, Rowico, Conform och många många fler. 

– Hur har sommaren varit?
Den har varit väldigt god, många kunder från orten sen mycket från Stockholm, Östhammar, Uppsala och Åland.

– Kan man få sina möbler hemlevererade och uppmonterade? 
Absolut, vår egen lastbil med personal åker dagligen ut till kunder i Norrtälje- Stockholm-, Uppsala- och Östhammarsområdet. De bär också in möblerna i hemmet samt sköter bortforsling av tidigare möbler om så önskas. 

– Har ni fler områden där ni kan erbjuda era tjänster?
– Ja, vi erbjuder inredningsuppdrag åt företag, lyssnar till deras behov, önskemål och tar tillsammans fram en ny färgsättning, belysning, möblemang samt materialval.

– Är det något speciellt i närtid som du vill förmedla?
– Ja, det är att vi fyller 85 år efter nyår, något som kommer att firas med spännande erbjudanden och roliga kund-event avslutar Rosalie.

Uppdragsbanken för Väddöbygden - lokal förmedling av jobb och tjänster

Den 1 maj i år lanserades Uppdragsbanken för Väddöbygden, en digital förmedlingstjänst som täcker området från Singö i norr till Arholma i söder samt Söderby-Karl och fastlandsdelen runt Älmsta. Lokala administratörer är Väddönavet.

Syftet med Uppdragsbanken är att skapa fler jobb och att öka servicegraden lokalt genom att göra det enklare för dem som vill ta uppdrag eller ha uppdrag utförda i sitt närområde att hitta varandra. Genom att stödja lokala företag och näringsidkare, stora som små, bidrar man också till att göra Väddöbygden levande och attraktiv.

Det är kostnadsfritt att använda Uppdragsbanken. Alla kan vara aktiva på den lokala arbetsmarknaden: företagare, egenanställda, föreningar och privatpersoner. Behoven matchas digitalt mot lokala utförare. Behöver Du något utfört eller vill Du utföra något? Skapa en annons och gör det känt!

Uppdragsbanken ersätter inte Arbetsförmedlingens platsbank, utan är ett digitalt alternativ till de lokala anslagstavlorna i närområdet, lokala Facebook-grupper etc.
Den är framtagen inom ett projekt finansierat av Europeiska socialfonden och bygger på en idé av Väddönavet. I utvecklingsarbetet ingick föreningen Hela Sverige ska leva i Stockholms och Västerbottens län samt egenanställningsföretaget Convoy i Umeå och utvecklingsföretaget Coompanion Roslagen Norrort.

En prototyp av Uppdragsbanken testades hösten 2022 i Norrtälje (Väddöbygden), Norsjö och Lycksele kommuner.

Klicka på knappen nedan för att komma till Uppdragsbanken för Väddöbygden

Klicka på knappen nedan för om du har tjänster att erbjuda

För information: skicka e-post till kontakt@uppdragsbanken.se 

Mindre serier designföremål tillverkar Hans Edblad i Gåsvik

De vackra designföremålen som man kan beskåda och inhandla i butiken i Gåsvik börjar i ett 3D CAD-program på datorn. När designen är klar skickas den vidare till en 3D-printer. För att jag ska kunna förstå processen bättre, flyttar vi från butikslokalen till själva “verkstaden” som ligger tvärs över gården. Här finns det massor av maskiner som kan tillverka smycken och heminredning i mindre serier. Från 3D-printern görs sedan en vaxavgjutning som man sedan skapar en gjutform av. Det sker under väldigt hög värme. Vid 800 grader bränns vaxet bort och endast gjutformen kvarstår. Nu kan man placera gjutformen i ännu en maskin som med hjälp av induktionsvärme smälter det ämne som till exempel smycket ska ha. De metaller som vi i Gåsvik kan tillverka av, är brons, mässing och silver, avslutar Hans.

Lite historia om Väddös - Barnens Ö

Innan Barnens ö invigdes 1912 fanns planer på att bygga en järnväg som skulle passera strax söder om nuvarande Bagghusbron och ha en slutstation i Granö-området på södra Väddö. Detta var en viktig förutsättning för affärsmän som hade planer på att bygga en hotell och badanläggning av kontinentalt snitt på Väddö, liknande Grand hotel i Saltsjöbaden.

Ett bolag kallat Samnäs AB bildades för detta projekt, men det blev aldrig av. Förmögna stockholmare tyckte det var alldeles för långt och för få var intresserade av att satsa pengar i järnvägen. Dessutom var viken där kryssningsfartygen skulle lägga till för grund. Istället köptes egendomen 1911 av stiftelsen Barnens dag, med medel som hade samlats in vid Barnens dag 1910. Barnkolonin Barnens ö invigdes 1912 efter att Barnensdags Föreningen i Stockholm hade köpt Lingslätö på Väddö. På Lingslätö fanns sedan tidigare två kolonier, Östergården och Västergården, som drevs av Östermalms skollovskoloniförening. Nu införlivades dessa i Barnens ö med ytterligare tre kolonier, Vretarna, Stugorna och Solbo, samt en sjukstuga. Genom donationer har sedan ytterligare kolonier tillkommit, till exempel Wassbergs minnen, Cervinska hemmet och Assögården.

År 1980 övergick Barnens ö till stiftelsen Barnens dag, som drivs av Stockholms stad. Idag finns det ungefär 20 barnkoloni gårdar på Barnens ö, och hela koloniområdet omfattar omkring 650 hektar. Här bedrivs också konferensverksamhet och stuguthyrning året runt. Efter en nedåtgående trend med färre ansökningar till kollo på Barnens ö, såväl som till kollo överlag, inleddes 2013 en marknadsföringskampanj med kommunikationsföretaget Pronto. Trots att de storstilade planerna för en hotell- och badanläggning av kontinentalt snitt aldrig förverkligades, så har Barnens ö fortsatt att vara en viktig plats för barn och ungdomar att besöka och uppleva.

Bylehamns Fiskeläge

Ett gammalt fiskeläge med sjöbodar och båthus, en liten före detta fiskehamn vid Ålands hav. Här fanns yrkesverksamma fiskare ända fram till 2000-talet. Bylehamn var spelplats för flera filmer på 1900-talet, till exempel ”Vi på Väddö”. I Bylehamn finns en trevlig och barnvänlig liten sandstrand, Sandviken. Bylehamn ligger på utsidan av Björkö och du tar dig hit genom att köra mot Simpnäs. Vid ICA i Backa tag vänster – följ Bylehamnsvägen tills du anländer.


Boende och besökare i Väddöbygden och den används idag flitigt både av bofasta, fritidsboende och besökare som fiskeplats och utflyktsmål, då bryggan ligger endast 20 meter från stora landsvägen. Även Roslagsleden passerar nära platsen för bryggan. Den södra delen av Väddö kanal, Balsaren, utgör med sina stora vassbevuxna områden och små otillgängliga öar en lokal för ett fågelliv med stor artrikedom såväl bland sjöfågel som små- och rovfågel. Området är också mycket fiskrikt och därför populärt bland sportfiskare. Även bland kanotister är området mycket populärt.

Kista Hembygdsgård

En av pärlorna på Väddö är Kista Hembygdsgård med anor från 1700-talet. Här bjuds besökaren på fantastisk bondgårdsmiljö med 21 byggnader. Boendemiljöer från 1700- till 1900-talet visas, samt ladugård, stall, väderkvarn, smedja, linbasta, rielada och loglänga med vasstak och körvandring. Ett museum med 3500 föremål från Väddöbygden finns också att se. Hembygdsgården är klassad som byggnadsminne av länsstyrelsen i Stockholms län.


En fornminnesstig tar besökaren till ett gravfält från yngre järnåldern i gårdens närhet.
Årliga evenemang är midsommarfirande, spelmansstämma, friluftsgudstjänst och Hembygdsgårdens dag – Kistadagen. Väddö Hembygds- och fornminnesförening, äger Kista hembygdsgård. Kista Hembygdsgård ligger 3 km från Älmsta i riktning mot Simpnäs. Sväng in på Simpnäsvägen omedelbart efter bron från Älmsta till Väddö, sväng sedan vänster vid skylt Kista hembygdsgård.


   VI TACKAR VÅRA SPONSORER: