JUNI 2024
Elmsta Järn
I backen ner mot Väddö kanal i Älmsta ligger Elmsta Järn och färghandel. Ulrika och Peter Hilmerson tog över verksamheten 2002 och har sedan dess utökat både sortimentet och lokalerna ett flertal gånger genom åren. Under sommaren är personalstyrkan mer en fördubblad så att alla året runt boende, sommarboende och turister ska kunna få lika bra service som under resten av året.
Peter som också driver Väddö Måleri får rycka in och hjälpa till i butiken under bråda dagar. Men de båda trivs i familjeföretaget och valet av livsstilen att vara företagare. De är båda uppväxta i familjer där entreprenörskapet funnits och äpplet faller inte långt från trädet som det sägs i det gamla talesättet.
Nästa gång ni behöver måla om huset så behöver ni inte åka långt, kunskapen om färg finns centralt här i Älmsta. Men i butikslokalen finns det mesta man behöver för att ta hand om sitt boende. För att räkna upp några; gräsklippare, trimmers, röjsågar, krattor, spadar, poolkem,verktyg, elverktyg, skruvar, muttrar, beslag, husgeråd, kaminer, trädgårdsslangar, gasolgrillar, grillar, inom- och utomhusfärg, tapeter, rör, rörkopplingar, flaggstänger, badleksaker, leksaker och mycket mycket mer.
Är ni i behov av en kamin så finns det många här att välja mellan, ni får också hjälp med hela installationen det gäller även flaggstänger. Behöver ni hjälp med transport ordnar vi det med vår egen lastbil. Elmsta Järn hyr också ut släpvagnar i olika storlekar för den som är i behov av det. Så passa på att stanna till vid Elmsta Järn i sommar.
Trästa Träd & Fastighetsskötsel
Det är en varm och solig juni förmiddag, då jag besöker Rickard Jansson ute på uppdrag. Redan från bilen kan jag höra hur det trimmas gräs på avstånd. Rickard möter mig vid hans firmabil. På flaket finns många redskap som behövs för att driva Trästa Träd & Fastighetsskötsel.
Det var i mars 2023 som Rickard drog igång sitt företag. Men arbetet som sådant har han utfört sedan 2009, men då som anställd. Han berättar att uppdragen varierar och nu är det mycket trimning av gräs och sly. Ett ganska tungt arbete för rygg och axlar men det går bra när man har rätt utrustning. Det finns ganska många på Väddö som har liknande verksamheter och det tycker Rickard är bra, då kan vi hjälpas åt när någon av oss har mycket och någon annan lite mindre. En väldigt sund och ödmjuk inställning tycker jag.
Jag frågar om det var detta yrke som han studerat till på gymnasiet, nja inte direkt skrattar han, för jag är utbildad elinstallatör men när jag tog studenten var byggsektorn i botten. Så då fick jag anställning inom det här och har utbildat mig i flera steg genom åren därefter. Jag har idag de certifikat i motorsåg som jag behöver för min verksamhet ABCDE, så trädfällning är något jag behärskar till fullo.
Han berättar också att vägen som ung entreprenör inte varit helt spikrak, nämligen den första firmabilen var en dyr läxa eftersom den kantades av många reparationer och slutade med att investera i en ny. Mycket inom det här yrket kräver bra utrustning och det gäller på ekonomiskt i en uppstart. Men jag stortrivs med det jag gör och att få arbeta utomhus året runt avslutar Rickard.
Uppdragsbanken för Väddöbygden - lokal förmedling av jobb och tjänster
Den 1 maj i år lanserades Uppdragsbanken för Väddöbygden, en digital förmedlingstjänst som täcker området från Singö i norr till Arholma i söder samt Söderby-Karl och fastlandsdelen runt Älmsta. Lokala administratörer är Väddönavet.
Syftet med Uppdragsbanken är att skapa fler jobb och att öka servicegraden lokalt genom att göra det enklare för dem som vill ta uppdrag eller ha uppdrag utförda i sitt närområde att hitta varandra. Genom att stödja lokala företag och näringsidkare, stora som små, bidrar man också till att göra Väddöbygden levande och attraktiv.
Det är kostnadsfritt att använda Uppdragsbanken. Alla kan vara aktiva på den lokala arbetsmarknaden: företagare, egenanställda, föreningar och privatpersoner. Behoven matchas digitalt mot lokala utförare. Behöver Du något utfört eller vill Du utföra något? Skapa en annons och gör det känt!
Uppdragsbanken ersätter inte Arbetsförmedlingens platsbank, utan är ett digitalt alternativ till de lokala anslagstavlorna i närområdet, lokala Facebook-grupper etc.
Den är framtagen inom ett projekt finansierat av Europeiska socialfonden och bygger på en idé av Väddönavet. I utvecklingsarbetet ingick föreningen Hela Sverige ska leva i Stockholms och Västerbottens län samt egenanställningsföretaget Convoy i Umeå och utvecklingsföretaget Coompanion Roslagen Norrort.
En prototyp av Uppdragsbanken testades hösten 2022 i Norrtälje (Väddöbygden), Norsjö och Lycksele kommuner.
Klicka på knappen nedan för att komma till Uppdragsbanken för Väddöbygden
Klicka på knappen nedan för om du har tjänster att erbjuda
För information: skicka e-post till kontakt@uppdragsbanken.se
Spelmansstämman på Kista Hembygdsgård firar 40-årsjubileum
Väddö Musiksällskap anordnar en spelmansstämma den 29 juni på Kista Hembygdsgård. Årets huvudartist är folkmusiksångerskan Lena Willemark. Den årliga och populära spelmansstämman pågår från klockan 12.00 till 17.00.
I år firar spelmansstämman sitt 40-årsjubileum, meddelar en av arrangörerna, Maya Lööf. Enligt traditionen inleds Spelmansstämman med kulning av Ingrid Lundén. Därefter följer Allspel, där alla spelmän tågar in spelande på rad på det fina gårdstunet, innan hembygdsgårdens ordförande Anneli Lennartsson välkomnar besökarna. Birger Björnerstedt kommer att ge en historik om stämman och avslutar med att spela en låt på den nyrenoverade klarinetten som Gåsvikarn Anders Andersson använde.
En av Sveriges främsta folkmusiksångerskor kommer i år besöka jubileet, nämligen självaste Lena Willemark, skicklig på fiol och spilåpipa, och känd för att ibland sjunga på älvdalska. En nyhet för i år är att Monica Söderberg, som besitter en stor visskatt, kommer att bjuda in besökarna till Visstuga. Besökare som tar med sig instrument och spelar under evenemanget får fri entré.
Spelmansstämman startade den 29 juni 1982 på Kista Hembygdsgård och kallades då Gåsviksstämman för att hedra Gåsvikarn Anders Andersson, en stor spelman på fiol och klarinett på 1800-talet, berättar Birger Björnerstedt. Birger avslutar med Gåsvikarns skänklåt. Dagen bjuder på artistuppträdanden på logen i den nya ladan. Birger Björnerstedt spelar med delar av Roslagens spelmanslag, och dessutom uppträder Lotuna spelmän, Maria spelmanslag, Häverö spelmän, Ålands spelmansgille, Roslagsvår samt Andrea & Magnus Dlirr på nyckelharpa. Nästa musikarrangemang på Kista Hembygdsgård efter Spelmansstämman är en visfestival den 10 augusti från klockan 13.00 till 17.00, där bland annat Tobbe Ljunglöf spelar och sjunger egna sånger.
Nästa musikarrangemang på Kista Hembygdsgård efter Spelmansstämman är en visfestival den 10 augusti från klockan 13.00 till 17.00, där bland andra Tobbe Ljunglöf spelar och sjunger egna sånger.
Bullerbyns Tunnbröd i Tomta
Om ni i sommar vill smaka på nybakat tunnbröd ska ni bege er till Bullerbyns Tunnbröd strax utanför Grisslehamn.
Sanna och Calle bytte storstads hetsen mot lugna Tomta i utkanten av Grisslehamn. Tanken tog sin början redan sommaren 2019 säger Sanna, vi ville hitta en lugn plats som inte ligger alltför långt bort ifrån Stockholm och Uppsala. Först med siktet inställt på Norrtälje men under processen dök plötsligt vår nuvarande drömplats upp i Tomta. Men hur kommer tunnbrödsbageriet in i er drömplats? Det kommer från Ångermanland med min mamma och mina systrar svarar Calle. – I Ångermanland och på den tiden när jag var barn fanns det bagarstugor där familjer kunde hyra in sig några gånger per år. Där lärde mamma mina systrar konsten att baka eget tunnbröd i en vedeldad bakugn, även om jag fick delta några gånger. Troligen smakade jag mera än jag bakade. Senare så blev det mina systrar som fick lära oss i konsten att baka tunnbröd. Systrarna Paula Söderlind och Helena Hansson kommer att delta under provbakning och uppstart av vårt bageri säger Sanna, deras kunnande är värdefullt att få ta del av. Vårt goda tunnbröd är svärmors recept, säger Sanna, ett lite kryddigt tunnbröd.
Förutom detta så erbjuder gården även 19 bäddar för turister som vill besöka Väddö. Dessa bäddar är fördelade i tre små mysiga hus som heter norr-, lill- och sörgården öfvre. Det var utifrån dessa husnamn samt gårdens utformning som vi valde att kalla vårt egna tunnbröd för Bullerbyns Tunnbröd samt vår stuguthyrning för Bullerbyns Boende säger Calle. Bullerbyn i Tomta är vårt smultronställe.
Har ni något eget smultronställe förutom er gård här i väddöbygden? – Ja, i båt längs kanalen in mot Älmsta, där känner vi ett otroligt lugn i vacker miljö. Sen trivs vi även i svampskogen om höstarna avslutar Sanna.
Gör ett besök på Batteri Arholma i sommar
Batteri Arholma är en unik och fascinerande plats som är värd att besöka för alla som är intresserade av militärhistoria, naturupplevelser och avkoppling i en lugn och vacker miljö. Beläget på Arholma, den nordligaste ön i Stockholms skärgård, var detta en viktig försvarsanläggning under det kalla kriget, och är nu öppet för allmänheten att besöka.
Ett besök på Batteri Arholma ger dig en möjlighet att utforska de olika delarna av anläggningen, inklusive bunkrar, skyttegravar och artilleriplattformar. Du kan även titta på utrustning och vapen som användes under kalla kriget, samt lära dig mer om Sveriges försvarsstrategier under denna period. För de som är intresserade av militärhistoria är det en fantastisk plats att besöka.
Sammanfattningsvis är Batteri Arholma en unik och spännande plats att besöka. Oavsett om du är intresserad av militärhistoria, naturupplevelser eller avkoppling, så finns det något för alla på Arholmas nordliga spets. Med närheten till Stockholm och den enkla tillgängligheten är det en perfekt dagsutflykt.
ElmstaNatta 2024
Håll koll på vad som händer under ElmstaNatta…
VI TACKAR VÅRA SPONSORER: