JULI 2024

ElmstaNatta

Nu på fredag är det Älmstas “nationaldag” som det lite skämtsamt brukar kallas. Denna dag fylls gatorna och parkerna med liv och rörelse. Evenemanget drar igång klockan 10 i Kanalparken på fastlandssidan, här finns ett stort tivoli och massor av marknadsknallar som erbjuder allt man kan önska sig. Här kan man även boka in sig på en helikopterfärd för att se Väddö från ovan.

När man kryssat runt bland knallarna och känner att de brända mandlarna och sockervadden inte räcker till för att stilla sin hunger, är det bara att bege sig till Elmsta park på ö sidan, här finner man massor av matutbud att välja mellan. 

Från klockan 11 kan man åka med Eckerö Linjen på Väddö kanal, båten går från Elmsta Parks brygga, båtturerna går hela dagen och resan är helt gratis. I denna park finns även scenen som drar igång sin underhållning från klockan 13.30 Scenprogrammet för i år innehåller:

–Allsång och pyssel för barn med Annika Svärd –Föreningsstund där lokala föreningar och verksamheter visar upp sig –Årets Väddöbo koras för sitt engagemang för bygden –Simon Johnson underhåller med solosång och gitarr –Ankrace på Väddö kanal –Kanal löpet längs kanalen –Sjöfartsmuseet berättar om sjöfart och startar den årliga kapprodden -Väddö golfklubb delar ut priser och berättar om sin verksamhet –EPA utställning delar ut priser till vinnarna i sin tävling –Det lokala bandet Cower crew band spelar musik och underhåller –Robin Sundbergh Grimm sjunger sin egenkomponerade låt om Väddö –Hemvändarkväll på restaurang Zaatar, här träffas vi som bor kvar tillsammans med alla er som flyttat ut till toner från förr god mat öl och vin, –Kanaldraget är en dragkamp över Väddö kanal där olika lag kämpar för att inte hamna i plurret –Danskväll på Vikingalunden till Per-Håkans & Casanovas som spelar till sena natten.


Så är du en av dem som årligen brukar besöka ElmstaNatta eller är du en som för första gången vill uppleva denna händelserika dag är ni båda lika varmt välkomna!

ElmstaNatta arrangeras av väddöbygden ideell förening i samarbete med Eckerö linjen.

Föregående bild
Nästa bild
Föregående bild
Nästa bild

Hurra för Pappersstugan som fyller 30 år

I år har Petra Hörner som startat och driver Pappersstugan 30 års jubileum. Man kan inte tro att man hållit på så länge, säger Petra. Jag tror att det kan bero på att man är i verksamheten hela tiden, så man hinner aldrig riktigt stanna upp och reflektera.

Idag är butiken fylld med massor av artiklar utöver papper. Här kan man hitta presenter till både barn och vuxna. Är man i behov av elkomponenter eller poolkemi samt pooltillbehör finns det här. En stor lampavdelning som till julen även innehåller julens alla lampor och belysning, butiken tillhandahåller ett rikt sortiment av glödlampor.

Pappersstugan är också ett systemombud, så det är högt tempo under sommarmånaderna när alla våra sommargäster besöker vår vackra bygd. Någon längre sommarledighet blir det inte men det har jag inte haft under 30 år, skrattar Petra. Så gör ett besök hos Pappersstugan i sommar och passa på att gratulera jubilaren.

Under ElmstaNatta kommer Pappersstugan ha fina jubileumserbjudanden.

Föregående bild
Nästa bild
Föregående bild
Nästa bild

Uppdragsbanken för Väddöbygden - lokal förmedling av jobb och tjänster

Den 1 maj i år lanserades Uppdragsbanken för Väddöbygden, en digital förmedlingstjänst som täcker området från Singö i norr till Arholma i söder samt Söderby-Karl och fastlandsdelen runt Älmsta. Lokala administratörer är Väddönavet.

Syftet med Uppdragsbanken är att skapa fler jobb och att öka servicegraden lokalt genom att göra det enklare för dem som vill ta uppdrag eller ha uppdrag utförda i sitt närområde att hitta varandra. Genom att stödja lokala företag och näringsidkare, stora som små, bidrar man också till att göra Väddöbygden levande och attraktiv.

Det är kostnadsfritt att använda Uppdragsbanken. Alla kan vara aktiva på den lokala arbetsmarknaden: företagare, egenanställda, föreningar och privatpersoner. Behoven matchas digitalt mot lokala utförare. Behöver Du något utfört eller vill Du utföra något? Skapa en annons och gör det känt!

Uppdragsbanken ersätter inte Arbetsförmedlingens platsbank, utan är ett digitalt alternativ till de lokala anslagstavlorna i närområdet, lokala Facebook-grupper etc.
Den är framtagen inom ett projekt finansierat av Europeiska socialfonden och bygger på en idé av Väddönavet. I utvecklingsarbetet ingick föreningen Hela Sverige ska leva i Stockholms och Västerbottens län samt egenanställningsföretaget Convoy i Umeå och utvecklingsföretaget Coompanion Roslagen Norrort.

En prototyp av Uppdragsbanken testades hösten 2022 i Norrtälje (Väddöbygden), Norsjö och Lycksele kommuner.

Klicka på knappen nedan för att komma till Uppdragsbanken för Väddöbygden

Klicka på knappen nedan för om du har tjänster att erbjuda

För information: skicka e-post till kontakt@uppdragsbanken.se 

Väddö visfestival på Kista Hembygdsgård

Väddö Musiksällskap anordnar en en visfestival den 10 augusti från klockan 13.00 till 17.30, där bland andra Tobbe Ljunglöf spelar och sjunger egna sånger.

Årets artister:
Susanne Alfvengren
Anna Döbling och Wesley Koivumäki
Ola Pettersson & Helen Eriksdotter
KG Malm
Tobbe Ljunglöf

Entré 250 kr, medlem i VMS 200 kr

Föregående bild
Nästa bild
Föregående bild
Nästa bild

Singö Choklad

På Singö finner ni Singö Choklad, ett utflyktsmål bara 10 minuter i bil från Eckerö linjens färjeläge i Grisslehamn. En jättefin butik som innehåller mycket mer än bara god handgjord choklad.

När jag besöker en av ägarna i slutet av januari är det ganska lugnt. Anki, en av ägarna, säger att det är inte så mycket
besök i butiken denna tid på året. Den mesta chokladen vintertid säljs via webbshopen. Vi sitter avslappnat i en liten mysig caféhörna och snön ligger i drivor utanför fönstret. Här erbjuds man kaffe, lättare luncher och glass under  högsäsongen, som sträcker sig från midsommar till skolstart. Till denna butikslokal flyttade Anki och sambon Viktor för 4 år sedan. Innan dess höll de båda till med sin verksamhet i villan där de bor. Men! Efter att när som helst få besök av kunder på dygnets alla timmar och dagar i veckan, tyckte de båda att det var dags att skilja på arbete och fritid. Jag frågar om man kan beställa vilka smaker som helst på sina chokladpraliner. Anki förklarar att det inte fungerar varken praktiskt eller ekonomiskt. Men hon tillägger att smaker finns för alla i deras praliner, idag 43 olika sorter. Butiken har ett riktigt stort presentutbud. Här hittar man massor av fina gåvor om man är bjuden på kalas. För att nämna några; ljus, honung, teer, oljor, marmelad, kryddor, hundgodis, skönhetsprodukter och så klart lokala delikatesser. Något nytt som vi börjat med, säger Anki, är att vi säljer kött från vår egen gård. Det händer verkligen mycket på Singö Choklad. Gör ett besök!

Föregående bild
Nästa bild
Föregående bild
Nästa bild

Välkommen till Erikskulle i Söderbykarl

På denna plats finns ett 20-tal historiska byggnader samt ett museum som innehåller allmoge- och bruksföremål med anknytning till jordbruket och dess befolkning. I museet kan ni betrakta ett brett utbud av objekt från olika historiska tidsperioder såsom textiler, hushållsartiklar, verktyg, fordon och maskiner. Utöver det finns det också en betydande samling av fornfynd att se här.

Viksbåten från 1000-talet är en av de mest imponerande och unika artefakterna i föreningens samlingar. Det är det enda kvarvarande fyndet av en stor båt från vikingatidens slutskede i Sverige, vilket har väckt stor internationell uppmärksamhet. Upptäckten av båten skedde år 1898 vid dikning på ägorna till Viks by och det dröjde sedan drygt två år innan den grävdes upp. Delar av fyndet visades sedan i dåvarande museet i sockenmagasinet och sedermera i museibyggnaden.

Marinarkelogen Gunilla Larsson var med vid inventeringen av museets samlingar år 1985 och hon förstod att lämningarna av ett ekskrov var äldre än vad man tidigare trott. Med moderna analysmetoder har man på senare tid funnit att ekvirket härrör från vikingatidens slutskede. Delarna fördes till Statens Sjöhistoriska Museum i Stockholm för närmare studium och under ett antal år arbetade man på museet med att rekonstruera båten så gott det gick med hjälp av de återfunna båtdelarna.

Rekonstruktionen av Viksbåten kan nu beskådas på Erikskulle, återbördad från Sjöhistoriska. Båten visade sig ha varit bortåt 10 meter lång och cirka 2 meter bred. Den roddes med minst 5 par åror och hade mast för ett segel. Det har byggts ett stort antal kopior av Viksbåten, och de har visat sig mycket bäriga och sjödugliga. Flera expeditioner har seglat över Östersjön till inlandsvatten i Baltikum och Ryssland, vilket visar på båtens imponerande kvaliteter.

Viksbåten tros vara ett ledungsskepp byggt för strid snarare än last. Det var fullt möjligt i forna dagar att flodledes komma till Svarta havet. Bynamnet Vik kan härröra från den tiden och inlopp till detta skyddade vatten fanns från söder och öster, det vill säga från blivande Norrtäljeviken respektive Björköfjärden. Möjligen sänktes Viksbåten i farleden för att hindra fiendeskepp att ta sig genom det smala näset upp till byn. Ytterligare båtfynd har gjorts senare i samma område, men dessa var inte i samma goda skick som Viksbåten. Kom och upptäck detta fascinerande kulturarv och lär dig mer om vårt lands spännande historia!

Söndagen efter midsommar vaknar kullen i Söderbykarl till liv, då arrangerar nämligen fornminnesföreningen en folkfest. Denna sommar fest har firats sedan 1919. För 51 år sedan uppträde självaste Agnetha Fältskog, Björn, Benny och Annefrid på Erikskulle (1973) dom tog bandnamnet ABBA 1974

Föregående bild
Nästa bild
Föregående bild
Nästa bild

Simpnäs hamncafé

Vill man ta en fika eller en lättare lunch i en helt fantastik skärgårdsmiljö, ska man besöka Jenny Jansson och Simpnäs hamncafé. Som att befinna sig i ett vykort för en stund.

För ett år sedan tog jag över driften av cafét och det blev en härlig sommar som vi hoppas kunna toppa i år, säger Jenny. Vissa saker kommer att  förändras något inför 2024. Förra året var allt nytt och vi har tagit lärdom från startåret. Vi tar med oss det som fungerar bra och justerar där det fungerade mindre bra. Våra omtyckta varma mackor kommer naturligtvis att serveras även i år, men sortimentet kommer att breddas med steak sandwich. Vårt samarbete med Väddö Gårdsmejeri kommer att fortsätta som tidigare, Så Väddöglass kan avnjutas även i år. Nytt samarbete för i år blir med bageriet Björkös goda. Därför kommer vi kunna servera lokalt färska frallor och andra bakverk. Det tror vi ska glädja våra gäster. Mer nytt blir även lite personal eftersom några flyttat eller börjat studera. Vi utgår ifrån vi hittar lika goda medarbetare för att få ihop ett härligt gäng. Våra lättare luncher kommer också utökas med olika typer av pajer med sallad.

Varmt välkomna!
Jenny med personal

Föregående bild
Nästa bild
Föregående bild
Nästa bild

   VI TACKAR VÅRA SPONSORER: