NOVEMBER 2024
Julmarknad på Kröns Trädgård i dagarna två
Nu på lördag den 30 november och söndag den 1 december blir det julstämning hos Kröns Trädgård, julmarknaden börjar klockan 10 och stänger klockan 16 på lördagen och på söndagen börjar den klockan 10 och är öppen till klockan 16 men vid 15 tiden börjar utställarna så sakteliga plocka ihop. Besökarna kommer mötas av ett 30-tal utställare som erbjuder allt från delikatesser till julbordet, konsthantverk så som snickrat, stickat, sytt och makramé, honung, kryddor, sylt och paté samt julgranar. Besökarna kommer mötas av ett 30-tal utställare som erbjuder allt från delikatesser till julbordet, konsthantverk så som snickrat, stickat, sytt och makramé, honung, kryddor, sylt och paté samt julgranar.
Det är en snöig dag i november som jag möter en av ägarna Gösta Krön i full färd med att ploga parkeringen utanför handelsträdgården. Han berättar en glädjande nyhet att vi nu äntligen fått tag i en kökschef till restaurangen tillika cafét. Så nu kan cafét vara öppet som tidigare julmarknader och servera smörrebröd med skinka, saffransbullar, glögg och annat gott som hör julen till.
Jag frågar vem den nya chefen är som huserar i köket?
– Gösta svarar stolt att det är ingen mindre än Sandra Wahlgren som har ett starkt renome inom matlagningens konst. Hon har bland annat styrt i köket på Norrtäljebåten, Kommunhuset och sjukhuset i Norrtälje samt Grannköket Korv & sånt.
Jag frågar om tomten kommer besöka julmarknaden?
-Ja, jag ringde Nordpolen tidigare i veckan och nissarna bekräftade att Tomten redan hade planerat att besöka oss både på lördag och söndag men dock inte hela dagarna utan mest troligt mellan klockan 11 och 13 avslutar Gösta. Välkomna!
/Tony Snåre
Julmarknad i Grisslehamns centrum
Den 7 december klockan 11 till 15 förvandlas Grisslehamns centrum vid Holmströms Konst till en mysig julmarknad. Förutom knalle marknaden med juliga erbjudanden kommer ni också kunna träffa tomten, prova på ponnyridning, gissa både skinkans och laxens vikt, grilla korv, avnjuta en mugg rykande glögg samt spela på chokladhjulet. Välkomna!
Uppdragsbanken för Väddöbygden - lokal förmedling av jobb och tjänster
Den 1 maj i år lanserades Uppdragsbanken för Väddöbygden, en digital förmedlingstjänst som täcker området från Singö i norr till Arholma i söder samt Söderby-Karl och fastlandsdelen runt Älmsta. Lokala administratörer är Väddönavet.
Syftet med Uppdragsbanken är att skapa fler jobb och att öka servicegraden lokalt genom att göra det enklare för dem som vill ta uppdrag eller ha uppdrag utförda i sitt närområde att hitta varandra. Genom att stödja lokala företag och näringsidkare, stora som små, bidrar man också till att göra Väddöbygden levande och attraktiv.
Det är kostnadsfritt att använda Uppdragsbanken. Alla kan vara aktiva på den lokala arbetsmarknaden: företagare, egenanställda, föreningar och privatpersoner. Behoven matchas digitalt mot lokala utförare. Behöver Du något utfört eller vill Du utföra något? Skapa en annons och gör det känt!
Uppdragsbanken ersätter inte Arbetsförmedlingens platsbank, utan är ett digitalt alternativ till de lokala anslagstavlorna i närområdet, lokala Facebook-grupper etc.
Den är framtagen inom ett projekt finansierat av Europeiska socialfonden och bygger på en idé av Väddönavet. I utvecklingsarbetet ingick föreningen Hela Sverige ska leva i Stockholms och Västerbottens län samt egenanställningsföretaget Convoy i Umeå och utvecklingsföretaget Coompanion Roslagen Norrort.
En prototyp av Uppdragsbanken testades hösten 2022 i Norrtälje (Väddöbygden), Norsjö och Lycksele kommuner.
Klicka på knappen nedan för att komma till Uppdragsbanken för Väddöbygden
Klicka på knappen nedan för om du har tjänster att erbjuda
För information: skicka e-post till kontakt@uppdragsbanken.se
Julmarknad på Musko Rökeri 3 dagar innan dopparedagen
Den 21 december klockan 10 till 14 firar rökeriet in julen 2024. Det är en tradition som Leif “Musko” Strandberg startade för många år sedan och som nu Ammi Engvall och Peter Liljegren fortsätter med. De tog över verksamheten 1 juni 2022.
Det blir som vanligt 4 spelmän som värmer upp stämningen tillsammans med sprakande eldkorgar. Peter håller tummarna för att rökeriet ska omges av en vinterskrud denna dag, dels för stämningen men också för att parkeringen på åkern skall kunna användas. Det kommer finnas knallar som erbjuder salami, fårskinn, silver och tenn hantverk, stickningar och handarbeten, delikatesser från Fogdö lax, julprydnader samt två alpackor från intilliggande Alpacka Gård. I år kan det även bli ponnyridning om allt går vägen. Sen så har vi såklart korvgrillning som tidigare år avslutar Peter. Välkomna!
/Tony Snåre
Väddö Båtcenter har högtryck på hösten och våren
Det är en solig höstdag den 12 november som jag träffar Tomas Ulfvin och Peter Forsberg på Väddö Båtcenter nere vid båtklubben på Väddö, de är i full färd med att plocka upp båtar innan kanalen fryser till is och vintern gör sitt antågande. Tomas berättar att förra året den här tiden hade vintern redan anlänt och de sista båtarna fick vi vinscha upp i issörja, det var en betydligt kallare upplevelse än denna eftermiddag.
Det är ett gediget logistikarbete att hinna få upp alla kundernas båtar på hösten och placera ut dem i våra vinterförvarings utrymmen, allt efter kundernas sjösättnings önskemål nästa vår. Tomas förklarar att man vill ju inte gärna ha en kund i vår som skall sjösätta sin båt och att vi då märker att den står längst in i ett förvaringsutrymme med 20 båtar framför. Så därför har vi jobbat fram ett system, att den båten som står längst in skall sjösättas sist i vår. Men nu på hösten måste vi först gå igenom båtens servicenivå som kunden önskar att vi ska utföra innan vi kör den till vinterförvaring.
Det har också skett ägarbyte på Väddö Båtcenter under hösten, berättar Tomas som nu lämnar över verksamheten till hans styvson Niklas Holmberg. Tomas berättar att han vill trappa ner och inte bara arbeta och att Niklas redan har haft det operativa ansvaret för verksamheten sedan några år tillbaka.
Jag frågar Tomas hur länge sedan det var som han tog över nycklarna till verksamheten?
– Det var för 34 år sedan som jag köpte verksamheten, som på den tiden hette Roslagsbåtar av dåvarande ägaren “Båt-Valle” Valdemar Lundin.
På den tiden byggdes aluminiumbåtar i lokalerna, vilket vi också gjorde under många år, men tiderna förändras och likaså inriktningen i företaget. Nu är det servicearbeten och vinterförvaring samt ny- och begagnad försäljning av både båtar, motorer samt båttillbehör som vi på Väddö Båtcenter erbjuder våra kunder, avslutar Tomas.
/Tony Snåre
Kasberget
Cirka 2 kilometer ostsydost om Älmsta höjer sig Kasberget över den omgivande jordbruksbygden. Detta är Väddös högsta punkt (50 meter över havet), är utsikten därifrån vidsträckt, och man kan i gott väder se ända till Åland. Från Älmsta kör man Simpnäsvägen mot Simpnäs, kör av vid Sennebyvägen och följer skylt till Kasberget.
Ångbåtsbryggan vid Flottskär
Tre mil norr om Norrtälje på Väddö, med utsikt över Barnens Ö sydost ut, ligger vid Bagghusfjärden den gamla Ångbåtsbryggan vid Flottskär. Den användes under 1800-talet som utskeppningsplats för de stora mängder järnmalm, som bröts i gruvorna i Gåsviks by. Bryggan trafikerades av Waxholmsbolaget fram till 1950-talet.
Bryggan har ett stort kulturhistoriskt värde för boende och besökare i Väddöbygden och den används idag flitigt både av bofasta, fritidsboende och besökare som fiskeplats och utflyktsmål, då bryggan ligger endast 20 meter ifrån stora landsvägen. Även Roslagsleden passerar nära platsen för bryggan. Den södra delen av Väddö kanal, Balsaren, utgör med sina stora vassbevuxna områden och små otillgängliga öar en lokal för ett fågelliv med stor artrikedom såväl bland sjöfågel som små- och rovfågel. Området är också mycket fiskrikt och därför populärt bland sportfiskare. Även bland kanotister är området mycket populärt.
VI TACKAR VÅRA SPONSORER: