OKTOBER 2024

Ljusafton på Väddö

På fredag 1 november lyser väddöbygden upp, då tänder Köpmannagruppen sina marschaller från industriområdet i Älmsta, hela vägen från industriområdet till infarten till Bonden och Burgaren på Väddö.

Det har blivit en tradition sedan flera år tillbaka och frågar man ICA handlaren Mats Ryderborn om varför, ger han svaret – Därför att det är trevligt och så himla mysigt, och det kan jag hålla med om. Idén väcktes i gruppen av en medlem, Tomas Ulfvin, på Väddö Båtcenter som hade upplevt detta vackra på en annan ort. Samtidigt i helgen har Bonden och Burgaren sitt årliga spökkalas, något som är väldigt välbesökt för dem som vågar. Jag har själv vågat gå denna vandring som kantas av alla möjliga gastar som dyker fram när man minst anar det. Med sig har man en guide som berättar en mörk historia från detta område. Så ta en tur till Väddö i helgen och upplev Ljusafton.

/Tony Snåre

Claes-Göran Almqvist och Roslagsappen

Idén till att bygga en app föddes under en båttur med familjen 2018 med Eckerö Linjen, berättar Classe. De diskuterade att den lokala samhällsinformationen i Grisslehamn var knapphändig och började fundera på, och utforma, strategier för att kunna förbättra detta. Med hjälp av Eckerö Linjen, som gick in som tidig sponsor i projektet, så kunde arbetet påbörjas.

Den färdiga Grisslehamnsappen skulle vara gratis för användaren och finansieringen måste då ske med betalande företag. Målet var att skapa en app som var lätt att använda och med ett innehåll som svarar mot boendes och besökares informationsbehov. Nu så här sex år senare har Classe realiserat sin dröm och dessutom utökat appen från bara Grisslehamn till att bli Roslagsappen. För ganska tidigt i projektet ville även Häverö, Älmsta samt Hallstavik vara med i appen. Idag är även Rimbo med i Roslagsappen. Classe berättar att det är cirka 100 företag presenterade i appen. Vidare finns barnaktiviteter, sevärdheter, restauranger, gästhamnar, smultronställen för turister, bad, sport och motion samt ställplatser.

Kulturvandring med författaren Erik Eriksson som själv läser historien vid den direkta positionen.
 Berättelsen är ur romanserien ”Kärlek och krig” och kan också spelas upp direkt i appen.

Butiker, serviceföretag, aktuella evenemang i Norra Roslagen, kultur med lokala konstnärer och bygdegårdar, lokalt väder och nyheter från “Allt om Norrtälje”, säsongsevenemang såsom just nu “Julbord och Julmarknader”.

I appen finns även Krisinformation direkt från MSB (stormen Alfridas härjningar i Roslagen visade behovet av att snabbt få ut lokal information).

Jag frågar om hur många besökare appen har haft hittills under 2024?
̣– Classe svarar cirka 90 000 besök samt tillägger att drygt 8 000 mobiler har appen nedladdad. Dessa får då även lokal information skickad till sig via push notiser.

Hur mycket kostar det för ett företag att synas i appen?
– Classe berättar att priset för ett helt år är 1 680 kronor eller 140 kronor per månad.

Så avslutningsvis, tycker jag som intervjuar Classe att ni som bor eller har koppling till dessa områden som Roslagsappen verkar i, att ladda ned den så att ni kan ta del av den lokala informationen.

/Tony Snåre

Uppdragsbanken för Väddöbygden - lokal förmedling av jobb och tjänster

Den 1 maj i år lanserades Uppdragsbanken för Väddöbygden, en digital förmedlingstjänst som täcker området från Singö i norr till Arholma i söder samt Söderby-Karl och fastlandsdelen runt Älmsta. Lokala administratörer är Väddönavet.

Syftet med Uppdragsbanken är att skapa fler jobb och att öka servicegraden lokalt genom att göra det enklare för dem som vill ta uppdrag eller ha uppdrag utförda i sitt närområde att hitta varandra. Genom att stödja lokala företag och näringsidkare, stora som små, bidrar man också till att göra Väddöbygden levande och attraktiv.

Det är kostnadsfritt att använda Uppdragsbanken. Alla kan vara aktiva på den lokala arbetsmarknaden: företagare, egenanställda, föreningar och privatpersoner. Behoven matchas digitalt mot lokala utförare. Behöver Du något utfört eller vill Du utföra något? Skapa en annons och gör det känt!

Uppdragsbanken ersätter inte Arbetsförmedlingens platsbank, utan är ett digitalt alternativ till de lokala anslagstavlorna i närområdet, lokala Facebook-grupper etc.
Den är framtagen inom ett projekt finansierat av Europeiska socialfonden och bygger på en idé av Väddönavet. I utvecklingsarbetet ingick föreningen Hela Sverige ska leva i Stockholms och Västerbottens län samt egenanställningsföretaget Convoy i Umeå och utvecklingsföretaget Coompanion Roslagen Norrort.

En prototyp av Uppdragsbanken testades hösten 2022 i Norrtälje (Väddöbygden), Norsjö och Lycksele kommuner.

Klicka på knappen nedan för att komma till Uppdragsbanken för Väddöbygden

Klicka på knappen nedan för om du har tjänster att erbjuda

För information: skicka e-post till kontakt@uppdragsbanken.se 

Näskubbens fyr

Det går att besöka en av farledsfyrarna på Björkö. Näskubbens fyr står på en klippa straxt norr om Simpnäs hamn. Välj en blåsig och regnig dag, gå över den smala spången ut till fyren och tänk dig att du är fyrmästaren, nära havet, på plats i alla väder, oavsett vind.

Arsläjan

Det är namnet på halvön Stora Änklingens yttersta spets – Här möter fastlandets barrskogsmiljöer ytterskärgårdens kala klippor. Stora Änklingen ligger på Björkö vid Ålands hav. Området är naturskyddat sedan 2002 och är 89 hektar stort. Reservatet omfattar halvön Arsläjan och Rödkobben. Reservatet består av hällmarkstallskog, granskog, sumpskog och blandskog. På halvöns norra delar står naturskog med krumma, cirka 300-åriga tallar.
Till Arsläjans naturreservat tar du dig bäst med båt. Vid näset mot Stora Änklingen finns möjlighet att tälta och det finns fina sandstränder för bad.

Stenbrottet på Stora Änklingen – 1907 öppnade Stockholms stad Finala stenhuggeri för tillverkning av gatsten på halvön Stora Änklingen på Björkö, där som mest 60 arbetare var anställda. Redan 1923 upphörde dock stenbrytningen. I dag är stenbrottet ett vackert industriminne, präglat av det sprängda berget och mängden av stenflisor, påtagliga påminnelser om en extrem arbetsmiljö.

För att skydda Arsläjans naturreservat finns regler du måste följa enligt Länsstyrelsen.

I reservatet är det förbjudet att:
förstöra eller skada berg,jord eller sten genom att borra, hacka, spränga, rista, gräva, måla eller liknande bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar eller att skada vegetationen i övrigt genom att gräva upp växter såsom ris, örter, mossor eller lavar eller ta bort vedlevande svampar störa djurlivet (till exempel genom att klättra i boträd, fånga eller döda däggdjur, fåglar, kräldjur eller groddjur) fånga och insamla ryggradslösa djur medföra okopplad hund annat än i samband med jakt tälta i mer än två dygn elda annat än på anvisad plats sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt eller göra inskrift framföra motordrivet fordon.

Ortala Bruk

Vackert belägen vid Väddöviken ligger Ortala Bruk. Härifrån kan man också se Runstenen från Vikingatiden. Bruket som anlades år 1586 var under 1600-talet ett av Upplands viktigaste järnbruk. Från 1626 arrenderades Ortala av Heinrich Lemming, som införde vallonsmidet. Vid rysshärjningarna 1719 brändes Ortala ner, men byggdes upp igen.

År 1878 tystnade stångjärnshamrarna i Ortala för gott. Idag finns bland annat Kolhuset från 1789 och huvudbyggnaden från 1878 kvar sedan brukstiden. Senare bedrevs ett sågverk här som slog igen 1983. Ångbåtstrafiken med Vaxholmsbolaget lade till vid bryggan vid Ortalalund, trafiken upphörde dock omkring 1950.

Sommaren år 1719 på Väddö

Brev från Postinspektör Alm i Gamla* Grisslehamn 1719

Postinspektör Johan Alm skrev brev till Överpostdirektören i Stockholm. I breven som skickades sommaren 1719 rapporterades om ryssarna som härjade och brände längs den svenska kusten. Det är dramatiska rapporter om ryska flottstyrkor, tillfångatagna postbönder, brända hus och gårdar, bortförd boskap och förstörda postbåtar. Man kan följa Alms egna förflyttningar undan ryssarna, från Gamla Grisslehamn via Massum och Stabby till Strödja, där han var säker från de ryska styrkorna.

Arkivforskningen har gjorts av L-E Norlin.

*1719 var det endast namnet Grisslehamn i dessa brev, men för att vi nu 305 år senare ska förstå rent geografiskt var händelserna ägderum skriver vi ut dagens ortnamn Gamla Grisslehamn. Flytten av Grisslehamn skedde några år senare då en brand år 1754 ödelade platsen. Kronan beslutade då att flytta Grisslehamn till dess nuvarande plats på norra delen av Väddö.

Torsdag 2 juli 1719 – Gamla Grisslehamn
Nu med denna posten, överkom från Lövön en svensk person esekerperat ifrån ryssen, vilken har något synnerligt att berätta om fiendens företagande, och nu varder fortskyndad till Stockholm. Framhärdar.

Torsdag 9 juli 1719 – Gamla Grisslehamn
Postbönderna som denna post ifrån Åland medbringat, berättar det vid St Signillsskärs hav igår som var den 8 hujus legat 10 stycken galärer och 2:ne ekslupar vilka dragit sig därifrån på södra sidan om Åland, här leva uti ständig fruktan för fienden. Varmed jag med vördnad ständigt framhärdar.

Lördag 11 juli 1719 – Gamla Grisslehamn
Jag understår mig ej obemärkt lämna att rapportera om fiendens företagande denna sidan, som är av denna beskaffenhet. Förlidne torsdag kom från Åland 4 stycken ryska skepp, och igår 2:ne med en hop små fartyg, vilka alla här under natten kretsat till kl 7 eftermiddagen. Igår då de avseglade ställandes sin kosa till Åland, då dessa fartyg medförde 3:ne stycken skutor vilka komma norr ifrån ämnade sig till Stockholm, dem de här uppsnappade. Uti Marsund på Åland skall ryssen ligga med en ansenlig galärflotta. Postbönderna som igår med posten till Eckerö härifrån avgick, är ännu inte tillbakakomna, och befarar man, det de ej lära för fiendens anfallning framslippa. Varmed härmed med vördnad ständigt framhärdar.

Tisdag 14 juli 1719 – Massum
Posten från Stockholm av den 13 hujus är idag kl 5 eftermiddagen hit till Väddö ankommen, och har jag till dess skyndsamma fortkomst bönderna hopkallat, vilka här och där flyktat till skogarna och sig med hustru och barn och all dess egendom sig uppehålla, och dem posten levererat, med där hos sträng befallning att den bemälte post skyndsamt skola överföra, vartill de svarar sig sådant ej kunna efterkomma, förebärande följande orsaker.
1. Att de bönder som förlidne fredag ifrån Gamla Grissleham till Åland med post avreste, ej ännu är tillbakakomna, vilka förmenas hos ryssen vara arresterade.
2. Att alla seglen med mera till postbåtarna är förlidne söndag vid Gamla Grisslehamn, där posthuset jämmerligen är förstört, blivit av fienden alldeles borttaget, allenast tomma båtarna behållna.
3. Att fienden med oräkneliga fartyg ligger på havet allestädes, befruktandes bönderna sig bliva av fienden gripna.
4. Anhålla de att få fritt pass eller någon postiljon med sig, att såväl posten som de måge fritt och obesvärade fram och åter tillbaka för fienden passera, vilket allt jag ej understår mig välborne herr cancellierådet och överdirektören obemärkt lämna, varandes jag sannerligen fri för ansvar till denna posts dröjsmål. Fienden härjar och bränner allestädes här vid sjökanten såväl byar som skog, farandes elden nu över hela landet, och är till frukta, att dessa socknar varda av elden uti denna torkan åtgångna, här är ett förskräckligt elände. Framhärdar med vördnad.

Tisdag 21 juli 1719 – Staby
Med jämmer och elände tillkännagiva den outsägliga nöd och svåra tillstånd, som såväl jag fattiga man, som flera av dessa sjösocknars innevånare har råkat uti, medelst den grymma fiendens tyranniska framfarande, med obeskrivliga härjande och brännande uti alla dessa socknar, med halva Väddö socken som och prästgården och Ortala kronobruk samt postbondehemmanet i Elmsta totalter i aska lagt.
Gamla Grisslehamn är och jämmerligen illa framfarit, varest fienden nu 4 gånger varit, och därstädes sönderslaget och huggit, alla fönster, dörrar, och mera, allenast husen ännu står kvar, som befruktas de och varda förbrända, utom det fienden mesta delen av min lilla egendom bränt och borttagit, samt oräknelig boskap och annan egendom, han av allmogen rövat, vilket okristliga framfarande hos allom ett aldrig tillfyllest beklagligt tillstånd förorsakat, att ej i mangell av livsuppehälle och dylikt, måtte till döds svälta, emedan ej till kroppens föda, ej någon ringaste andel och utväg finna kunna, den högsta guden göre uppå detta svåra öde, ett nådligt slutskeende går dagligen med sina oräkneliga fartyg fram och tillbaka uti havet.
Förlidne torsdag var fienden uti Rumpviken vid Ortala bruk med 45 fartyg bestående av galärer och ekslupar och därpå 10.000 man krigsfolk, med en hop hästar, då han största delen av Väddö socken skövlade och brände alldeles i grund, och lovat komma sig värre nu. De åtta man postbönder som med posten från Gamla Grisslehamn till Eckerö den 10 juli avgick är av fienden varder tagen, och ännu ej sig ankomna. Posten som ifrån Stockholm hitkom den 14 hujus har jag ännu hos mig emedan bönderna ej fördestäde sig med densamma överföra, vilket jag genom en extra post samma dag välborne herr cancellierådet och överdirektören uti ödmjukhet tillkännagiva, vilken post jag med båtsmannen Österberg, som från Lövön med post förlidne söndagsmorgon till Stockholm utgick, avsänder till Lövön. Varmed jag med vördnad ständigt framhärdar.

Måndag 27 juli 1719 – Strödia
Uti ödmjukhet att rapportera om fiendens förhållande, så fortfar han dagligen med härjande och brännande uti alla vid sjön belägna socknar, skärgårdar, städer och bruk, och haver ryssen idag åter varit vid Gamla Grisslehamn och därstädes uppbrände vårdkasen samt borttagit några små båtar som där stodo, man haver ingen visshet om ryssen ännu dragit sig därifrån, medan allmogen som patrullerat ej med säkerhet dristat sig till havet, och krigsfolk är här hos oss ingen ankommen, på alla ställen vid havsstranden, ligger fienden med oräkneliga fartyg, och berättas att Zaren skall med stor myckenhet fartyg ligga uti finska skären. Gud vare oss allom nådelig. Det paket (?) som hitkom förlidne fredag till herr baron Lilliestedt, är ännu ej översänt, emedan jag ej kunnat förmå bönderna med detsamma överresa i mankell av pass och fartyg.
De bönder som förlidne tisdag med posten härifrån avgick, är idag lyckligen tillbakakomna, med en jakt från Lövön, vilken straxt förskyndade sin resa till Kungl Majt. På Åland skall fienden även med brännande framfara. Nu på stunden inkom berättelse att Gamla Grisslehamn skall vara uppbränt. Beder ödmjukeligen det välborne herr cancellierådet och överdirektören hos höge baron och landshövdingen anhålla, att jag måtte få någon lindring med den stundeliga vaktens uppassande, varigenom jag hindras med posternas förkyndande och dess behöriga förrättande. Varmed jag med vördnad lever.

Torsdag 30 juli 1719- Strödia
Nu på stunden överkom från Åland 6 man av våra postbönder som den 10 juli med post från Gamla Grisslehamn avgick, och har fiende borttagit 2:ne av dessa bönder dem han ännu hos sig har i behåll, till lotsar, åt Gävle vilka ej äro på vägen kunniga. Dessa bönder berättar att Zaren med oräkneliga fartyg stora och små ligger stersider på Åland vid Röda hamn, och har dessa bönder hört av finska soldaterna berättas att där inte ryssen skulle få fred, så har han utfäst sig att med första infalla uti Sverige och ej sona varken liten eller stor.

Idag har en rysk galär följt efter dessa bönder till Gamla Grisslehamn i tankar att fånga dem, med våra kommit undan, att fienden ej hunnit dem. På Åland skall fienden även som här, med brännande framfara och därigenom såväl byar som skog, uti aska liggande. Gamla Grisslehamn är alldeles avbränt. Varmed jag med vördnad framhärdar.

Tisdag 11 augusti 1719 – Strödia
Uti dessa dagar har fienden åter varit här å orten och ruinerat och uppbränt vad han förra gången lämnat. Igår var fienden uti Väddö socken med ansenliga in uti Rumpvikem varest han hela dagen vistades, och uppbrände de byar som förr varit lämnade med säd och ärtor, och allt vad han överkom alldeles i aska lagt, varandes dessa sönder jämmerligen förstörda, så att icke allenast husen utan och all annan egendom jämte livsuppehället, är för innevånarna bortrövat och uppbränt, och således ett allt för beklagans och obeskrivligt tillstånd är, varöver gud sig nådeligen förbarma.
Fienden drog sig i afton härifrån ut till sjöss, och befarar man på andra ställen, hans annalkande, den högste guden stå oss allom nåderligaste bi. Jag kan ej underlåta herr cancellierådet uti ödmjukhet att tillkännagiva, vad stor svårighet jag har med postbönderna att kunna förmå dem till postens förande vilka föregiva dess elände, all deras egendom är förstörd och ej hava något att leva av, som och att postbåtarna med seglen är av fienden vardna borttagna och ruinerade, och de således är oförmögna sin skyldighet fullgöra, vilket jag ej kan välborne herr cancellierådet ovitterligt lämna. Varmed jag framhärdar.

Måndag 17 augusti 1719 – Strödia
Alltsedan förlidne måndag då fienden andra gången grymmeligen, med härjande och brännande uti Väddö socken framfor, har guds lov alltid varit, dock ligger fienden med sina fartyg på havssidan, och seglar som oftast av och an på havet. Fiende uppbrände förlidne måndag 5 stycken postbåtar vid Gamla Grisslehamn, varandes nu inga postbåtar att överföra posten med. Postbonden Anders Mattsson uti Elmsta som är av fienden till hus och annan egendom ruinerad vill ej mera föra posten, vilket jag välborne herr cancellierådet ej kan obemärkt lämna. Att jag för dess försummelse, ej måtte bliva ansvarig. Framhärdandes jag med vördnad.

Tisdag 25 augusti 1719 – Strödia
Med denna posten är inte något särdeles att rapportera, det vill sägas att fienden skall vara härifrån till Åland avrest och har man på denna sidan inte blivit fienden varse sedan förlidne onsdag då han lade Norrtälje i aska. Postbonden uti Elmsta har jag stort besvär med, emedan han till postens förande visar sig motvillig sedan fiende uppbränt dess hus och måste jag draga försorg om postens fortskaffande för honom, som för min del, som jag välborne herr cancellierådet och överdirektören nödgas uti ödmjukhet tillkännagiva. Varmed jag framhärdar.

   VI TACKAR VÅRA SPONSORER: